mijn leven is eigenlijk mijn lieven pony tuurlijk ga ik ook daar over schijven. waarschijnlijk ben ik niet de besten maar ik vind het leuk om te doen en jongen en meisjes daar gaat het toch om! elke zondag komt hier een artikel of iets ander in het teken mij en inspiration! 

hoi zo als gezegd een nieuw artikel.ik had vanmiddag soep op wat er dan over blijft   is een leeg blik. toen dacht ik in veel interieur dat ijzer en grove  buizen ik dacht kan  ik daar niks mee, toen dacht ik hoe stoer zou dit staan op mijn bureau . ik heb een paar blikken gespaard. en toen heb ik ze in warm water geslecht, dat alles er af kan van het etiket. dan goed afdrogen. en dan met leuke zachte tintte tepa er langs allen combi's zijn mogelijk. het is super simpel maar het effect is echt leuk. als je het ook gaat doen stuur me dan een foto :) 

 

INSPIRATIE LIFESTYLE

Tips voor de beginnende blogger

2 februari 2013
 

Van alle mailtjes die ik krijg gaan de meest voorkomende vragen over bloggen. Hoe moet ik een blog beginnen? Waar haal je inspiratie vandaan? Hoe kan je bekend worden? Nu ben ik heel slecht met mailtjes en heb ik vaak geen tijd om al jullie mails persoonlijk te beantwoorden. Daarom besloot ik maar eens een uitgebreid artikel te schrijven met mijn tips als je wil gaan bloggen.

 

Van tevoren wil ik zeggen dat dit puur mijn tips zijn, stappen die ik heb ondergaan en waarvan ik heb gemerkt dat ze goed werkten bij mij of bij anderen. Ik vertel hier uit eigen ervaring, maar het is natuurlijk geen vaste richtlijn van hoe je de dingen moet doen. Na vier jaar weet ik wel aardig wat van bloggen af, maar ook ik ben nog steeds geen expert.

 

Waarom?
Ik denk dat je jezelf ten eerste de vraag ‘Waarom?’ moet stellen. Wat is je beweegreden voor het beginnen van een blog? Komen in je antwoord de woorden ‘gratis spullen’, ‘beroemd’ en ‘fans’ voor, dan zou ik nog een keer heel goed nadenken over wat een blog voor jou betekent. Ik ben bijvoorbeeld begonnen door mijn liefde voor schrijven en het delen van mijn leven op het internet. Natuurlijk leek het me leuk om bekend te worden, maar dat was absoluut niet de hoofdreden.

Ik kan je namelijk vertellen, dat als je begint met de reden om beroemd te worden of gratis producten te krijgen, het bloggen je flink gaat tegenvallen. Tegenwoordig zijn er zoveel blogs dat het vrij moeilijk is om in de top te komen. Tenzij je echt extreem goed bent, zal je in de eerste tijd van je blog geen of amper bezoekers hebben. Ik begon in 2009, toen de blogs in opkomst waren en ik heb bijna een jaar lang voor maximaal 7 personen blogs geschreven. Maar het maakte me niet uit, want ik vond het leuk en ik wachtte gewoon af tot het moment dat ik meer bezoekers kreeg. Ik ben van mening dat een blog pas echt leuk is, als diegene schrijft vanuit zijn of haar hart. Of het nou de liefde is voor schrijven of voor bepaalde onderwerpen, er moet een bepaalde passie zijn die de lezers ook aanvoelen en waardoor ze blijven hangen.

 

Hoe?
Goed, je hebt besloten dat je een blog gaat beginnen, omdat het je erg leuk lijkt (of omdat je toch beroemd wil worden en niet naar mijn advies luistert). De vraag ‘Hoe dan?’ is eigenlijk de meest gestelde vraag van allemaal. Hoe moet je beginnen met een blog?

Ten eerste heb je een plek nodig waar je je blogs kan gaan plaatsen. Dit kan je, als je nog onzeker bent of het wel iets voor je is of als je er geen geld aan uit wilt geven, via een gratis blogplatform doen. Een paar voorbeelden zijn WordPress (mijn favoriet) en blogger. Over het algemeen zijn dat de twee beste sites. Hier kan je een gratis blog aanmaken. Je moet er echter wel aan denken, dat wanneer je groter wordt, een .nl domein wel erg handig is. Dat staat toch een stukje professioneler dan een url waar wordpress.com in verwerkt is. Je zou dus even moeten afwegen waar je prioriteiten liggen en in je achterhoofd houden dat de naam die je kiest voor je gratis blog, op een .nl domein misschien al aan iemand anders verkocht is. In feite is een .nl domein niet duur, je hebt het al voor 10 á 20 euro per jaar.

Volgende stap: de naam! Elke blog moet een naam hebben. Je kan iets verwerken van het onderwerp waar je over wilt gaan schrijven, bijvoorbeeld beauty. Er zijn talloze sites met het woord beauty erin verwerkt, dus je moet wel iets origineels zien te vinden. Je kan ook je eigen naam verwerken in een blognaam, zoals ik zelf heb gedaan. Het liefste had ik Teske.nl gehad, dus puur mijn naam, maar die was helaas al bezet. Mijn broer loste het op door mijn naam op een wat ‘grappigere’ manier te schrijven en Teskuh.nl was geboren. Probeer niet teveel streepjes, tekentjes of extra letters in je naam te zetten, zodat het voor iedereen makkelijk bereikbaar is. In feite is mijn naam soms al iets te lastig, omdat als ik het zeg je niet meteen bedenkt dat er een uh aan het einde staat.

 

En dan?
En dan moet je gaan bloggen, verdorie! Ik ben altijd geneigd om te zeggen dat je het gewoon moet doen en dat is ook eigenlijk de waarheid. Er is geen vaste richtlijn van hoe of waarover je moet bloggen en je zal toch een eigen stijl moeten ontwikkelen. Natuurlijk heb ik wel een paar tips. Het werkt het beste als je schrijft over dingen die je ook daadwerkelijk aanspreken. Dingen die je leuk vindt of waar je goed in bent dus. Maak eens een lijstje met onderwerpen die je aanspreken en bedenk dan wat je daarover zou kunnen schrijven. Enorm simpele dingen om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld je make-upstash, een what’s in my bag, een simpel verslag van hoe je dag was of je favoriete muziek van het moment. Ik zeg maar wat! Kijk ook naar wat je kan. Ben je goed in het maken van toffe kapsels? Tof! Of ben je juist weer een ster in tekenen? Ook interessant!

Voor bloggen is ook een stukje creativiteit nodig en je zal tijdens het bedenken van onderwerpen en schrijven van blogs er achter komen of je dat hebt of niet. In het begin zal het lastig zijn (of juist makkelijk, omdat je bomvol ideeën zit die dan na een week op zijn) en zal je vaak je hersenen moeten laten kraken, maar je zal merken dat als je eenmaal in de blogvibe zit, dat de onderwerpen vanzelf binnenstromen. En als het niet gebeurt, dan niet! Ik heb ook weleens een enorme blogdip en dagen waarop ik niks kan bedenken. Je hoeft trouwens ook echt niet te beginnen met een artikel per dag, bouw alles gewoon langzaam op.

 

Hoe kan je bekend worden?
Ik kan je helaas niet vertellen hoe je precies bekend kan worden. Ik lees dan wel blogs en ik weet wat me aanspreekt en wat niet, maar waarom bepaalde mensen precies bekend zijn en andere niet blijft af en toe een raadsel. De bloggers die in Nederland nu aan de top staan zijn over het algemeen ook al lang bezig, waardoor het voor nieuwe bloggers lastig zal zijn om daar tussen komen te staan. Wel kan je bepaalde dingen doen om je blog wat opvallender en aantrekkelijker te maken voor publiek.

Wat je ten eerste niet moet doen, is spammen. Sure, het zal voor een paar kliks zorgen, maar over het algemeen worden comments met een link erin of geweigerd door het spamsysteem, of verwijderd. Ik verwijder dat soort comments als ik ze zie wel, omdat mijn site geen plaats is waar je schaamteloos je blog kan promoten. Geen enkele andere blog is dat (tenzij ze een artikel plaatsen waar je je blog wél mag spammen, zoals ik laatst ook deed).

Dat zegt echter niet dat je geen comments achter mag laten. Bij je comment is er altijd een vakje waar URL staat en dat is het juiste vakje om je site in te vullen. Als mensen jouw comment zien, misschien ook naar je Gravatar kijken en je interessant vinden, hebben ze de mogelijkheid om op je site te klikken. Dit klinkt misschien alsof het niet vaak voorkomt, maar ik persoonlijk klik wel vaak op namen van mensen als hun comment me aanspreekt.

Daarnaast raad ik aan om YouTube te gebruiken als een manier om je blog te promoten. Ook daar is het weer niet de bedoeling dat je gaat spammen, maar doordat YouTube werkt met een doorkliksysteem en gerelateerde video’s, is de kans dat je daar ontdekt wordt veel groter dan dat iemand toevallig op je blog komt. Ben je dus geïntereseerd in het maken van video’s, doe dat dan! Zet je blognaam in de beschrijving van de video of noem hem tijdens het praten en ook dat zorgt weer voor traffic. Ook Twitter, Facebook en andere social media sites zijn hier handig voor.

Voor de rest zal je het toch moeten hebben van je leuke schrijfstijl, je originele onderwerpen, je goede foto’s of je toffe persoonlijkheid. Er moet iets zijn aan jouw blog wat mensen leuk vinden. Contacten leggen met andere bloggers is ook altijd fijn, al is dat natuurlijk niet voor iedereen even makkelijk. Soms moet je ook gewoon een beetje geluk hebben. Het is een lastige wereld.

 

Verder nog tips?
Zeker, ik heb er nog een heleboel! Een van de belangrijkste tips die ik je verder nog kan meegeven is dat het enorm handig is om te zorgen voor goede apparatuur. Nu kost dat geld en is dat niet voor iedereen mogelijk, maar ik kan je vertellen dat mensen veel sneller zullen blijven hangen wanneer je foto’s en video’s van goede kwaliteit zijn, in plaats van dat ze onscherp en bewogen zijn, of gemaakt met een webcam. Natuurlijk gaat het ook om de inhoud, maar het uiterlijk van je site en je artikels doen ook enorm veel. Mensen moeten geboeid zijn door het eerste wat ze van je zien. Ik gebruik voor mijn site de Canon 600D (foto en video) en bewerk met Sony Vegas Pro 10.

Neem geen complete ideeën van anderen over. Inspiratie opdoen kan best, en ik was ook niet de eerste die haar iPhone foto’s liet zien op haar blog of die een what’s in my bag video opnam. Als je maar geen volledige dingen gaat overnemen. TAG’s mag je wel altijd op je eigen blog doen, die zijn er juist voor gemaakt om door zoveel mogelijk mensen gedaan te worden.

Kritiek, je zal het krijgen. Of je het nou wilt of niet, er is altijd wat te verbeteren aan je site en al zullen er ongetwijfeld gemene comments tussenzitten, zullen er ook mensen bijzitten die je oprecht willen helpen en goede opbouwende kritiek geven. Sta daar dus ook open voor. Je lezers weten wat zij fijn vinden en je hoeft echt niet alles zomaar te slikken en te veranderen, maar wees geen koppige geit en neem ook eens wat van een ander aan.

Als het gaat om producten, persuitnodigingen of PRbureau’s kan ik jullie niet zoveel vertellen. Ik ben altijd zelf benaderd door bureau’s, omdat ze me tegenkwamen, zagen dat ik een aardig groot publiek had en bij de doelgroep pastte. Ik heb zelf dus nog nooit contact opgenomen met een merk of bureau. Dit zou je wel kunnen doen, maar let er wel op dat je iets moet hebben om te laten zien. Doe dit dus niet als je net een week bezig bent of als je maar 10 lezers hebt.

Dan kom ik daarmee gelijk op het laatste punt wat ik eigenlijk helemaal bovenin dit artikel ook al besprak: geduld. Ik ben nu 4 jaar bezig en ben pas sinds ongeveer 1,5 jaar echt goed aan het groeien. Je kan niet verwachten dat je na een week, een maand of zelfs na een halfjaar al bekend bent. Misschien lukt het je zelfs na een jaar nog geeneens. Ik wil je in ieder geval meegeven om niet bij de pakken neer te gaan zitten op het moment dat er niemand komt kijken. Je zal toch ook zelf moeten leren van het bloggen, erachterkomen wat je goed kan en wat niet en je ontwikkelen als blogger. Dat gebeurt niet binnen een maand. Ik ben na die jaren nog steeds bezig met het vinden van mijn stijl en de juiste manier om alles te doen. Geduld is echt heel, heel belangrijk.

 

Zo, en dan was dit een van de langste artikels die ik ooit heb geschreven. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en dat het jullie een beetje verder kan helpen, mochten jullie er geïnteresseerd in zijn om te beginnen met bloggen.  Als jullie nog vragen hebben, kunnen jullie die uiteraard stellen in de comments.

Maak jouw eigen website met JouwWeb